Pasirinkite kelionės atributus:
 

Pasirinkite šalį:

Tradicinis sicilietiškas desertas – cannoli (receptas)

Keliaudama Sicilijoje, būsiu atvira, ne kartą ir ne du prie kavos užsisakydavau skaniausius ir šviežiausius cannoli, – tokius traškius vamzdelius, įdarytus rikota su visokiais saldžiais pabarstukais ar be jų. Saldus ir nepaprastai skanus desertas yra kilęs iš Sicilijos Palermo ir Messinos regionų. Jei jie šviežūs, atsispirti tiesiog neįmanoma. Čia jau mano draugė Valia yra bejėgė. Keliaujant po Florenciją, vieną rytą su draugėmis specialiai žingsniavome į turgų, kur, žinojome, gausime pačių šviežiausių ir skaniausių cannoli’ų.

Aišku, kad internete rasite ir video, kaip pasigaminti, bet aš išbandžiau pati. Galiu pasakyti tik tiek, kad jie gaunasi tik panašūs, galima sakyti, „arti tiesos”, bet tikrai ne tokie, kaip pačioje Sicilijoje. Nei to traškumo pavyko išgauti, nei įdaras buvo toks, kaip Sicilijoje. Bet receptas, kurį pateiksiu žemiau, atitinka originalųjį (gaunasi maždaug 30 vnt. – nesu tikra, ar įmanoma suvartoti daugiau nei vieną: jie saldūs ir tokie nelengvi mūsų skrandžiams).

PASIRUOŠIMAS

Tešlą ruošiame taip: imame 500 g miltų, 1 kiaušinį, 200 g sviesto (sviestą į miltus įtarkuojame, todėl geriau, kad jis būtų kietas, tik iš šaldytuvo – mes gaminome su tokiu kiekiu, bet, man regis, kad reikt7 naudoti perpus, kitąkart bandysiu su mažesniu kiekiu), pilame 100-150 ml baltojo vyno ir įberiame 1 arbatinį šaukštelį malto Ceilono cinamono bei žiupsnelį druskos. Viską suminkome ir padedame pusvalandžiui į šaldytuvą. Kiek vėliau prieiks maždaug litro saulėgrąžų aliejaus kepimui, nes vamzdeliai, kaip kokios mūsiškos spurgytės, yra kepami karštame aliejuje. Galima iš anksto pasiruošti ir įdarą, ypač, jei desertą gaminsite be pagalbos. Įdarui reiks apie 750 g rikotos (gali būti ir daugiau), 100 g grietinės (arba mascarpone sūrio), 1 citrinos žievelė (tarkuokite tik geltonąją dalį!), būtinai įberkite 1 arbatinį šaukštelį maltų kvapiųjų pipirų, neišvengiamai prireiks 2-3 valgomųjų šaukštų cukraus pudros (skanaukite ir dėkite savo nuožiūra), na, ir pravers šaukštas kitas apelsinų džemo (dar galite panaudoti cukatas (cukraus sirupe virti ir išdžiovinti vaisiai) arba smulkius šokolado gabaliukus, bet tai nėra būtina). Kiti dar įpila šiek tiek romo. Galite pasidaryti kelis skirtingus įdarus: improvizuoti dar niekas neuždraudė:)

GAMINIMAS

Išimkite tešlą ir darbuokitės kočėlu – darykite plonus apvalius blynus. Tada juos reikia užvynioti ant specialių vamzdelių rageliams (neišvengiamai teks nusipirkti) ir stipriai užspausti. Juos galima įsigyti ir čia. Tada atsargiai ant vamzdelių užvyniotus paplotėlius nardinkite į įkaitintą aliejų – vartykite. Užtruksite kelias minutes, – stenkitės nesudeginti. Skrudinkite iki tokio rudumo, koks patiems patinka.  Tada atsargiai ištraukite, – iškepti rageliai lengvai nusiims. Tada tuos pačius vamzdelius galite naudoti sekančiai partijai kepti.

Kai iškepti rageliai kiek pravės, abi puses pripildykite rikotos kremu (naudosite konditerinį maišą). Papuošimas paprastas – būtinai apiberkite kiekvieną cannoli cukraus pudros sluoksniu, kitaio desertas jausis nuogas!

Skanaus! Nustebinsite ir save, ir kitus:) Gal skamba sudėtingai, bet tikrai taip nėra, – pabandykite!