Gaminti tiramisu – tikras malonumas: greita, nesudėtinga, o rezultatas prašosi poeto plunksnos ir visų skoniams apibūdinti sukurtų epitetų. Gal tik produktus nusipirkti šįkart nebuvo taip paprasta: dėl biskvitinių sausainių “Damų piršteliai” aplėkiau ne vieną prekybos centrą. “Po Naujųjų dar nebuvome gavę”, – vienas ir tas pats atsakymas. Smagiausia, žinoma, buvo “Nordika” prekybos centre esančiame Rimi desertų skyriuje. Prabangiuose šaldytuvuose pūpso įmantriausi desertai, karamele aplieti bokšteliai, spalvingi keksiukai, – na, pamaniau, čia tai jau tikrai žinos, kuriame skyriuje gali būti paslėpti tie man reikalingi tiramisiniai sausainiai. Nes jau visą parduotuvę buvau nuskenavusi – negalėjau patikėti, kad tokiame gigantiškame centre nėra bent kelių pakelių reikiamų sausainių. Pakaktų, tiesą sakant, ir vieno. Net pieno produktų skyriuje, imdama maskarponės indelį, kuo rimčiausiai ieškojau krepšio su tiramisu pyrago ingredientais kažkur netoliese. Rinkodarininkų rankos čia dar nepasiekė. Žodžiu, prieinu prie saldumynų skyriaus darbuotojos ir viltingai klausiu, kur dar gali būti “Damų piršteliai” tiramisu pyragui. Pamačiau, kad jaunos, cukraus pudra pasipudravusios damos akys plečiasi, o veidas pučiasi ir raukiasi. Akimirksniu supratau, kame priežastys. “Kaip Jūs sakėt, ko Jums reikia? Tiramisu? Kas tas tiramisu? Piršteliai? Kokie dar piršteliai ir dar sausainiai?” – pasipylė klausimai, įtikinamai demonstruojantys, jog šitame skyriuje tiramisu yra tabu. Tiesą sakant, aš irgi išpūčiau akis, bet visai dėl kitų priežasčių…Mergaite, keisk darbą arba bent jau naudokis google. O gal praverstų daugiau knygų skaityt? Dirbti konditerijos skyriuje ir nežinoti, kas yra tiramisu! Suprasčiau, jei mano močiutė iš Pamūšio kaimo nežinotų. Mintyse kiek paburnojau, kaip suprantate. Na, tiek to. Prie beraštystės ir paviršutiniškumo daugelyje sričių tenka pratintis, nors ir nesinori. Ką jau kalbėti apie konditerijos skyrių. Jei vis tik nesiekiate skirti tiek laiko sausainių paieškoms, kiek skyriau aš, užsukit į “Minsko IKI”, ir galėsite pasirinkti net iš kelių tiekėjų. Sudėties rekomenduoju neskaityti, nes tada ir pyrago negaminsite. Patiems išsikepti sausainukus būtų kur kas geresnė išeitis. Ir tai puikiai demonstruoja vienas super kepėjas keistai skambančiu balsu, labiau tinkamu filmui “50 (ar kiek?) pilkų atspalvių”, nei pyrago gaminimo procesams pristatyti.
Bet aš nukeliavau tiesioginiu, ko gero, kiek mažiau sveiku, keliu. Po tokio ilgo intro vis tik turiu paminėt, kad biskvitinių sausainukų reiks 400g. Gaminamą tiramisu kiekį gali suvalgyti dvylika riebiems pyragams jautrių piliečių, bet tikri saldumynų mėgėjai nepasidalins ir šešiese. Kai sausainiai jau bus pirkinių krepšyje, susiraskite maskarponės sūrio indelį (500ml), – esu tikra, kad kavos, kakavos, cukraus namie turėsite (prireiks apie 300ml jau pagamintos stiprios kavos puodelio; apie 5 šaukštų cukraus ir apie 50g kakavos). Kiaušinius perku iš kaimynės ūkininkės, – Jūs rinkitės kokybiškus ir, žinoma, ne pačius pigiausius, juk teks valgyti tokius, kokie yra, be ypatingo apdorojimo (kiaušinių reiks 5 vnt.). O čia pagaliau pasiekėme vyriškai auditorijai (atleiskit, jei ką įžeidžiau) mėgstamiausią recepto dalį, – 50ml brendžio. Kaip kitaip, juk tenka pirkti visa butelaitį. Jei saugiai nepaslėpsite, sekančiam pyragui vėl pirksite kiekį, kurio Jums visai nereikia.