Pasirinkite kelionės atributus:
 

Pasirinkite šalį:

Pastizzi (maltietiški pyragėliai su sūriu): receptas

Maltos virtuvė šiek tiek panaši į Sicilijos valgių asortimentą: makaronai su padažais ir sūriu, įdaryti artišokai, pupelių pasta, ožkos pieno sūris, picos, kiti užkandžiai. Nors rašoma, kad Maltos virtuvėje vyrauja jūros gėrybių įvairovė, bet aš jos nepastebėjau, – nei ruošiamų, nei valgančių. Gal tai brangesnių restoranų meniu. Logiškai mąstant, taip tikrai turėtų būti, bet jausmas toks, lyg maltiečiai vengtų jūros produktų. Vieni iš nacionalinių Maltos patiekalų – triušienos patiekalai su vynu (Stuffat Tal-Fenek), bradžoli (jautienos filė, įdaryta žaliaisiais žirneliais, virtais kiaušiniais ir kitais priedais) bei pyragas (užkepėlė) iš makaronų su jautienos faršu ir avienos sūriu. Kiti maltiečių nacionaliniai patiekalai: trinta bulvių tyrė, kiauliena su bulvėmis arba makaronais, aliejuje keptos žuvys, saldūs pipirai, kopūstai, balta duona be druskos. Vis tik maltiečiai smagiausiai valgo visą greitojo maisto asortimentą – daug sumuštinių su daug padažų, daug mėsainių. Atrodo, kad triušienos tradicinį renkasi išimtinai tik salos svečiai.
Maltoje geriamas švelnus įvairaus skonio ir aromato vietinis raudonas ir baltas vynas. Mes ragavome baltąjį “Vallette” ir nenusivylėme.
Neįsivaizduoju, kaip maltiečiai gyventų be pastizzi: jų (su rikota ar žirnių koše) yra kone ant kiekvienos gatvės kampo. Neretai pietų metu prie kepyklėlių nusiedriekia ir eilutės. Senjorai mėgsta gurkšnoti kakavą kartu su šiomis sviestinės tešlos bandelėmis, kepamomis krosnyje.
Pastizzi (Maltietiški pyragėliai su sūriu)
500 g sluoksniuotos bemielės tešlos
250 g rikotos sūrio
2 kiaušiniai
žiupsnis druskos
žiupsnis pipirų
1 plaktas kiaušinis
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
2. Sluoksniuotą bemielę tešlą plonai iškočiokite ir puodeliu ar kitu indu išspauskite maždaug 8-9 cm skersmens apskritimus.
3. Į dubenėlį sudėkite rikotos sūrį ir išmaišykite.
4. Įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais. Išmaišykite iki vientisos masės.
5. Imkite po tešlos apkritimą, jo kraštelius aptepkite plaktu kiaušiniu.
6. Į tešlos apskritimo centrą dėkite po šaukštelį įdaro, o tešlos kraštus suspauskite.
7. Suformuotus pyragėlius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
8. Aptepkite plaktu kiaušiniu.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol pyragėliai gražiai išsipūs, o jų paviršius apskrus (orkaitė puikiai pakeis pečiuką).
10. Patiekite dar šiltus, tada jie skaniausi.