Pasirinkite kelionės atributus:
 

Pasirinkite šalį:

Italija namie: pasigaminkite tikrų tikriausią tiramisu

Gaminti tiramisu – tikras malonumas: greita, nesudėtinga, o rezultatas prašosi poeto plunksnos ir visų skoniams apibūdinti sukurtų epitetų. Gal tik produktus nusipirkti šįkart nebuvo taip paprasta: dėl biskvitinių sausainių “Damų piršteliai” aplėkiau ne vieną prekybos centrą. “Po Naujųjų dar nebuvome gavę”, – vienas ir tas pats atsakymas. Smagiausia, žinoma, buvo “Nordika” prekybos centre esančiame Rimi desertų skyriuje. Prabangiuose šaldytuvuose pūpso įmantriausi desertai, karamele aplieti bokšteliai, spalvingi keksiukai, – na, pamaniau, čia tai jau tikrai žinos, kuriame skyriuje gali būti paslėpti tie man reikalingi tiramisiniai sausainiai. Nes jau visą parduotuvę buvau nuskenavusi – negalėjau patikėti, kad tokiame gigantiškame centre nėra bent kelių pakelių reikiamų sausainių. Pakaktų, tiesą sakant, ir vieno. Net pieno produktų skyriuje, imdama maskarponės indelį, kuo rimčiausiai ieškojau krepšio su tiramisu pyrago ingredientais kažkur netoliese. Rinkodarininkų rankos čia dar nepasiekė. Žodžiu, prieinu prie saldumynų skyriaus darbuotojos ir viltingai klausiu, kur dar gali būti “Damų piršteliai” tiramisu pyragui. Pamačiau, kad jaunos, cukraus pudra pasipudravusios damos akys plečiasi, o veidas pučiasi ir raukiasi. Akimirksniu supratau, kame priežastys. “Kaip Jūs sakėt, ko Jums reikia? Tiramisu? Kas tas tiramisu? Piršteliai? Kokie dar piršteliai ir dar sausainiai?” – pasipylė klausimai, įtikinamai demonstruojantys, jog šitame skyriuje tiramisu yra tabu. Tiesą sakant, aš irgi išpūčiau akis, bet visai dėl kitų priežasčių…Mergaite, keisk darbą arba bent jau naudokis google. O gal praverstų daugiau knygų skaityt? Dirbti konditerijos skyriuje ir nežinoti, kas yra tiramisu! Suprasčiau, jei mano močiutė iš Pamūšio kaimo nežinotų. Mintyse kiek paburnojau, kaip suprantate. Na, tiek to. Prie beraštystės ir paviršutiniškumo daugelyje sričių tenka pratintis, nors ir nesinori. Ką jau kalbėti apie konditerijos skyrių. Jei vis tik nesiekiate skirti tiek laiko sausainių paieškoms, kiek skyriau aš, užsukit į “Minsko IKI”, ir galėsite pasirinkti net iš kelių tiekėjų. Sudėties rekomenduoju neskaityti, nes tada ir pyrago negaminsite. Patiems išsikepti sausainukus būtų kur kas geresnė išeitis. Ir tai puikiai demonstruoja vienas super kepėjas keistai skambančiu balsu, labiau tinkamu filmui “50 (ar kiek?) pilkų atspalvių”, nei pyrago gaminimo procesams pristatyti.

Bet aš nukeliavau tiesioginiu, ko gero, kiek mažiau sveiku, keliu. Po tokio ilgo intro vis tik turiu paminėt, kad biskvitinių sausainukų reiks 400g. Gaminamą tiramisu kiekį gali suvalgyti dvylika riebiems pyragams jautrių piliečių, bet tikri saldumynų mėgėjai nepasidalins ir šešiese. Kai sausainiai jau bus pirkinių krepšyje, susiraskite maskarponės sūrio indelį (500ml), – esu tikra, kad kavos, kakavos, cukraus namie turėsite (prireiks apie 300ml jau pagamintos stiprios kavos puodelio; apie 5 šaukštų cukraus ir apie 50g kakavos). Kiaušinius perku iš kaimynės ūkininkės, – Jūs rinkitės kokybiškus ir, žinoma, ne pačius pigiausius, juk teks valgyti tokius, kokie yra, be ypatingo apdorojimo (kiaušinių reiks 5 vnt.). O čia pagaliau pasiekėme vyriškai auditorijai (atleiskit, jei ką įžeidžiau) mėgstamiausią recepto dalį, – 50ml brendžio. Kaip kitaip, juk tenka pirkti visa butelaitį. Jei saugiai nepaslėpsite, sekančiam pyragui vėl pirksite kiekį, kurio Jums visai nereikia.

Kai pradėjau gaminti tiramisu, didžiausias klaustukas buvo – žali kiaušiniai. Štai, kaip veikia internetiniai žinių portalai, įvarę baimės net kiaušiniams! Todėl neabejotinai pasidomėjau, kaip patikrinti, ar su jais viskas tvarkoje – įdedate į šaltą vandenį ir, jei iškyla, meskit lauk! Jei gražiai sugula dugne, tinkami naudoti! Kas atsitiktų, jei nepatikrintumėt? Mums nenutiko nieko – nes apie tai, ką dabar Jums rašau, pagalvojau tik gamindama antrąkart. Čia turi būti šypsenėlė.
Kadangi rašydama simbolių skaičiumi savęs neriboju, tik dabar priartėjome prie gaminimo. Čia viskas bus kur kas greičiau! Taigi, kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir išsukame su cukrumi iki baltumo. Kaip smagu turėti gerą mikseriuką – viskas kur kas greičiau ir efektyviau.
Į išsuktą trynių ir cukraus masę sudedame maskarponės sūrį ir gerai ištriname. Po to sudedame iki standžių putų išplaktus baltymus. Viską išmaišome iki dailios vientisos masės.
Gerą puodą kavos pasidarau prieš pradedant viską plakti – jis turi atvėsti. Į atšalusią kavą įpilame brendžio, lengvu rankos judesiu “padažą” sumaišome. Pasiruošiame indą, kuriame tiramisu patieksime, – aš įsigijau idealiai šiam kiekiui tinkantį dubenį IKEA prekybos centre. Įdomiausias dalykas prasideda dabar – imame po vieną sausainį, greitais judesiais (kad biskvitiniai sausainiai per daug neprisigertų skysčio ir nesubliūkštų – pamatysite, jie tirpsta tiesiog akyse!) mirkome kavos ir brendžio mišinyje, tvarkingai dėliojame vieną šalia kito į deserto indą. Jei reikia, perlaužkite, bet tvarka inde turi būti.
Ant viršaus sudedame pusę pagaminto maskarponės sūrio kremo ir dailiai sulyginame. Mentelė tam visai praverstų – pirštu nevedžiojame, nors ir kaip vilioja ta saldi, glotni masė. Viską pakartojame antrąkart. Mirkome sausainius, dedame ant kremo vieną šalia kito, o tada supilame likusį kremą, ir išlyginame. Deserto paviršių barstome storu kakavos sluoksniu (kad nesimatytų kremo, arba, kaip dabar madinga sakyti, “as seen on tv”). Kakava neišvengiamai išsimozoju! Indą su itališku šedevru patalpinu į šaldytuvą: gal ir pakaktų kokioms dviems valandoms, bet aš laikau per naktį. Tiesa, permatoma plėvele uždenkite pyragą, kad kokio praėjusios dienos troškinio kvapų neprisigertų. Parodykite šiam pyragui daugiau pagarbos ir jis atsidėkos! Mano torčiukas buvo skirtas mylimos anytos gimimo dienai. Manau, jis pavyko.
Vos nepamiršau, patiekti geriausia mažuose indeliuose, – ledams ar martini kokteiliams skirti labai tinka. Nes ji minkštas, persunktas kavos, brendžio, tinkamo saldumo. Tiktų mėtos šakele papuošti ar pabarstyti šokolado drožlėmis, – bet aš viso to nespėjau to padaryt.
Dar viena naudinga nuoroda – šitas tiramisu gamintojas toks lėtas, toks preciziškai tikslus. Žiūrėjau ir juokiausi, vis norėjosi prasukti, bet iškentėjau, vis tikėjaus pamatyti kažkokią “raziną”, ko nežinau, kas padėtų padaryti dar tobuliau. Bet nebuvo tos razinos, – klasika yra klasika.
Skanaus visiems.